Χαιρετισμός του Καθηγητή Δ. Καινούργιου στην εκδήλωση ανάληψης καθηκόντων των νέων πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ

Παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου πραγματοποιήθηκε η εορταστική εκδήλωση ανάληψης καθηκόντων των νέων Πρυτανικών Αρχών, στην κατάμεστη από πανεπιστημιακούς Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024.

Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, απηύθυνε την κεντρική ομιλία.Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Διοίκησης, καθηγητή Νικόλαο Θωμαΐδη και τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, καθηγητή Σπύρο Βλαχόπουλο, καθηγητή Δημήτριο Καινούργιο, καθηγήτρια Αθανασία Σμυρνιώτου και καθηγητή Αχιλλέα Χαλδαιάκη.

Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο της ιστορικής πορείας του Ε.Κ.Π.Α. και ακολούθησε σύντομο μουσικό πρόγραμμα από φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.

Ο καθηγητής Δημήτριος Καινούργιος, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης στον χαιρετισμό του ανέδειξε το πρόβλημα της  γραφειοκρατίας που παραμένει διαχρονικά ως μία από τις σοβαρότερες προκλήσεις του δημοσίου πανεπιστημίου και γενικότερα της δημόσιας διοίκησης. Από την πολύπλοκη διαδικασία εγκρίσεων και αξιολογήσεων μέχρι την καθυστερημένη εκτέλεση απλών διοικητικών αιτημάτων, η γραφειοκρατία αποδεδειγμένα βλάπτει σοβαρά την «ακαδημαϊκή υγεία», απειλεί να γίνει ο μεγαλύτερος εχθρός της ακαδημαϊκής δημιουργικότητας, αποπροσανατολίζει από τις νέες προκλήσεις του 21ου αιώνα όπως η κλιματική κρίση και η τεχνητή νοημοσύνη, και υπονομεύει τους στρατηγικούς στόχους της εξωστρέφειας, της διεθνοποίησης, και της ενίσχυσης της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και του εν γένει αποτυπώματος του ιδρύματός στην κοινωνία και την οικονομία. Σημείωσε ότι η νέα διοίκηση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έχει πλήρη επίγνωση του συγκεκριμένου προβλήματος, και στο μέτρο του δυνατού, σε αγαστή συνεργασία με την Πολιτεία, αλλά και πλήρη προσήλωση στη θεσμική νομιμότητα, θα συμβάλει στην υιοθέτηση μιας προοδευτικής προσέγγισης, εστιάζοντας στην απλοποίηση, τον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών και την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών και λύσεων.

Link: https://hub.uoa.gr/assumption-of-duties-of-the-new-rectorate/

📌Ομιλία κου Καινούργιου Δημητρίου εδώ: https://youtu.be/e9g4NC69Dis