Πανεπιστήμια και Επιχειρήσεις – Χτίζοντας τις Μελλοντικές Βάσεις για τον Εσωτερικό Έλεγχο

Πανεπιστήμια και Επιχειρήσεις – Χτίζοντας τις Μελλοντικές Βάσεις για τον Εσωτερικό Έλεγχο

Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2019

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο “Εφαρμοσμένη Διαχείριση Κινδύνων/ Applied Risk Management” με κατεύθυνση τον Εσωτερικό Έλεγχο/ Internal Audit του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εσωτερικού Ελέγχου Ελλάδας, (IIA Greece) συνδιοργάνωσαν εκδήλωση με τίτλο “Universities and Corporations – Building the Future Baselines of Internal Audit”, με επίτιμο προσκεκλημένο τον κύριο Naohiro Mouri, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο του American International Group, Πρώην Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών (IIA Global) (2018-2019). Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επίσκεψης του κύριου N.Mouri στην Ελλάδα και συμμετοχής του ως key note speaker, στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδος, με τίτλο “Expect the Unexpected”.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, στο Αμφιθέατρο Ι. Δρακόπουλος, στα Προπύλαια/ΕΚΠΑ παρουσία διδασκόντων, αποφοίτων και φοιτητών του ΠΜΣ και μελών και φίλων του Ινστιτούτου, αλλά και εκπροσώπων άλλων ΑΕΙ της χώρας και επιχειρηματικών στελεχών από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. Την εκδήλωση συντόνισαν ο Διευθυντής του ΠΜΣ καθηγητής κύριος Παναγιώτης Αλεξάκης και η Πρόεδρος του IIA Greece κυρία Βέρα Μαρμαλίδου. Το ενδιαφέρον της εκδήλωσης επικεντρώθηκε τόσο στην αναγκαιότητα και επικαιρότητα του Εσωτερικού Ελέγχου, όσο και στην ανάγκη της διασύνδεσης του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα με τον ακαδημαϊκό χώρο, με κοινό παράγοντα τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες εξέλιξης και εμβάθυνσης του Εσωτερικού Ελέγχου. Αφουγκραζόμενοι την ανάγκη αυτή της αγοράς, αλλά και την ευρύτερη ανάγκη για την τοποθέτηση ισχυρών θεμελίων γύρω από τον τομέα του Εσωτερικού Ελέγχου, της Κανονιστικής Συμμόρφωσης, της Εταιρικής Διακυβέρνησης και της Διαχείρισης Κεφαλαίων και Κινδύνων, λειτουργεί στο ΕΚΠΑ αυτό το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα, ενώ η παρούσα εκδήλωση, αποτελεί μέρος των διεργασιών του Προγράμματος έχοντας ως γενική κατεύθυνση τη διασύνδεση του πανεπιστημίου με επιχειρήσεις και οργανισμούς αλλά και ευρύτερα την κοινωνία. Στόχο για το ΠΜΣ αποτελεί πάντοτε η επιστημονικά θεωρητική θεμελίωση γύρω από τον Εσωτερικό Έλεγχο, σε συνδυασμό με τις τάσεις και τις ανάγκες της αγοράς.

 

Προς επίτευξη αυτού του στόχου, στην εκδήλωση μεταλαμπάδευσαν την εμπειρία τους από τον τομέα του Εσωτερικού Ελέγχου, εξέχουσες προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό χώρο, επαγγελματίες του Εσωτερικού Ελέγχου, καθώς επίσης και μέλη του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών. Την εκδήλωση εμπλούτισαν μέσω των παρουσιάσεών τους ο κύριος Άγγελος Μπίνης, Διοικητής της Ελληνικής Αρχής Διαφάνειας, η κυρία Νατάσσα Στάμου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο κύριος Γεώργιος Καλορίτης, Γενικός Διευθυντής Εσωτερικού Ελέγχου της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος και του Ομίλου , ο κύριος Μιχάλης Πετροδασκαλάκης, Associate Partner, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, EY, ο κύριος Διονύσιος Κυριακόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Δημόσια Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), ο κύριος Χρήστος Νεγκάκης, Καθηγητής του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας και ο κ. Tolga Usluer, IIA Turkey.

 

 

 

Την ανάγκη για τη θεωρητική θεμελίωση και επιστημονική εμβάθυνση τόνισε στην ομιλία του και ο επίτιμος προσκεκλημένος, κύριος N.Mouri, χρησιμοποιώντας ως σύνθημα την φράση“Emphasize the basics. Elevate the standards”, με σκοπό να εμπνεύσει ως προς την βελτίωση του θεωρητικού υποβάθρου και εξέλιξη του επιστημονικού πεδίου του Εσωτερικού Ελέγχου. Προς τιμήν του έργου που υλοποίησε καθ’ όλη την πορεία του στον τομέα του Εσωτερικού Ελέγχου, τον οποίο με περίσσεια αφοσίωση υπηρέτησε, το ΠΜΣ προχώρησε σε τιμητική διάκριση του κύριου Mouri. Την τιμητική πλακέτα παρέδωσαν στο κ. Mouri οι καθηγητές του ΠΜΣ, κ.κ. Παναγιώτης Αλεξάκης και Δημήτριος Καινούργιος.

Η εκδήλωση έκλεισε με την υπόσχεση για ενδυνάμωση του τομέα του Εσωτερικού Ελέγχου και σύσφιξη των σχέσεων και αλληλεπιδράσεων του ακαδημαϊκού χώρου με τις επιχειρήσεις προς όφελος του ΠΜΣ, των αποφοίτων του, του Εσωτερικού Ελέγχου και των στελεχών που τον υπηρετούν.